Wyjątkowo smaczny obiad: Drobne kawałki kurczaka na czosnku, boczku i majeranku: Sprawdzony przepis

Fantastycznie smaczny obiad z kurczakiem, którego smak uzupełniony jest pysznym sosem z dodatkiem boczku i pieczarek. Danie możesz podawać z ulubionymi dodatkami np. purre, plackami ziemniaczanymi, ryżem itd.

Potrzebujesz:

  • 2 udka z kurczaka bez kości
  • 200 g pieczarek
  • 50 g boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej

Przygotowanie:

Mięso pokrój mniejsze kawałki. Jeśli nie masz nóg z kurczaka, możesz użyć również piersi lub nawet schabu.

Każdy kawałek obtocz w mące. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż kawałki kurczaka z obu stron. Następnie dodaj boczek pokrojony w drobną kostkę i również krótko podsmaż.

Dodaj pokrojony na kawałki czosnek. Pieczarki pokrój na plastry, dodaj także na patelnię. Podlej odrobiną gorącej wody. Duś przez chwilę pod pokrywką. Gdy mięso będzie miękkie, dopraw je majerankiem, solą i pieprzem, wymieszaj i wyłącz kuchenkę. Gotowe!

Życzę smacznego!