Nieśmiertelny przepis na majonez, którego dziś nie można kupić w sklepach: według tego przepisu robię go od 40 lat

Moja babcia nazwała go majonezem sowieckim, a przepis na niego można znaleźć w książkach kucharskich z lat 60-tych. Konsystencja jest błyszcząca i gęsta, bez konserwantów i stabilizatorów.

Jest o wiele zdrowszy niż majonez, który kupujesz dzisiaj w sklepie. Dodajemy go do każdej sałatki ziemniaczanej i nie tylko – majonez doskonale sprawdza się również jako dressing do słonych przysmaków, a latem także do grillowanego mięsa.

Składniki:

  • olej słonecznikowy 250 ml
  • jajka 2 szt
  • musztarda 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól 5g
  • ocet 50 ml

Przygotowanie:

Wcześniej wyjmij składniki z lodówki i pozwól im ogrzać się do temperatury pokojowej . Oddziel białka od żółtek.

Dodaj żółtka do miski i dobrze wymieszaj blenderem. Stopniowo, podczas ubijania, dodawać olej. Do żółtek dodać sól, cukier, musztardę, ocet i ubijać do uzyskania gęstej kremowej emulsji .

Zamiast octu możesz użyć 1,5 łyżki soku z cytryny . Majonez można zużyć natychmiast lub przechowywać w lodówce. Smacznego! 🙂