Jest delikatne i pyszne, z subtelnym czosnkowym aromatem. To danie doskonale nadaje się do podania na świąteczny stół. Świetnie komponuje się z ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Przygotuj wieprzowinę, krojąc ją najpierw na sześć równych kawałków. Z obu stron obtocz wieprzowinę w mące. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż mięso przez około 5 minut z każdej strony. Odłóż usmażone mięso na bok.
Do oleju, na którym smażyło się mięso, dodaj posiekany czosnek. Po około 2 minutach smażenia dodaj do oleju czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty na małym ogniu. Uważaj, aby nie przypalić mąki. Do rondla wlej wodę, a następnie dodaj przyprawy. Doprowadzić do wrzenia.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Umieść mięso w naczyniu, a następnie dodaj sos. Piecz w temperaturze 200°C przez 30 minut. Upieczone mięso będzie kruche, soczyste, a co najważniejsze – pyszne!