Prosta i pyszna kolacja dla całej rodziny – Mięsna roladka: Każdy się skusi

Mielona roladka to prosta i obfita kolacja dla całej rodziny. Nawet dziecko może ją ugotować. Co najważniejsze, wszystkie produkty są łatwo dostępne i tanie.

Taką roladę możesz zabrać ze sobą w podróż, do pracy lub dać dzieciom do szkoły jako przekąskę.

Składniki:

  • mięso mielone – 200 gr
  • cebula – 1 szt
  • 5 jajek
  • ziemniaki – 2 szt.
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obierz cebulę, pokrój w kostkę i usmaż na gorącej patelni do uzyskania lekko złotego koloru, kolejno dodaj mięso mielone. Smaż wszystko razem, aż mięso będzie gotowe. Potem posól i popieprz do smaku.

Wbij jajka do miski, dodaj sól i wymieszaj.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Przenieś je na sito i wyciśnij nadmiaru płynu. Dodaj ziemniaki do jajek. Dodaj do tej samej miski posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Nasmaruj patelnię olejem roślinnym i rozłóż masę ziemniaczano-jajeczną, wyrównaj powierzchnie. Usmaż cienki naleśnik z jednej strony i połóż na nim trochę mięsa mielonego. A następnie zwiń część naleśnika w rolkę. Wolną przestrzeń na patelni napełnij masą jajeczną, poczekaj, aż lekko się podsmaży, ułóż znów część nadzienia mięsnego i zwiń naleśnik w rolkę. W ten sposób usmażysz całą bazę z nadzieniem.

W rezultacie otrzymasz grubą, soczystą roladę, którą możesz już przełożyć na talerz, pokroić na kawałki i podawać do stołu! Smacznego!