W głębokiej misce połącz kefir z kwaśną śmietaną, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Powoli dodawaj jajka, cukier i sól, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo wsypuj mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Odstaw ciasto na chwilę, aby odpoczęło. Jabłka obierz i pokrój w małe kostki.
Dodaj je do ciasta i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić jabłka. W garnku rozgrzej grubą warstwę oleju odpowiedniego do smażenia. Za pomocą łyżki formuj małe porcje ciasta i wrzucaj je ostrożnie na rozgrzany olej. Smaż pączki na złoty kolor, obracając je w trakcie smażenia, aby równomiernie się zarumieniły. Gdy pączki będą gotowe, wyjmij je łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.