Pomysł na pyszny i łatwy obiad. Robię to danie z cukinii przez cały tydzień, a moja rodzina wciąż nie ma dość.

Przygotuj w domu niesamowite babeczki warzywne, które przerosną wszystkie Twoje wyobrażenia. Fantastyczna kolacja, na której nie musisz czuć się winny.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • sól
  • 2 jajka
  • ocet jabłkowy
  • 1/2 cebuli
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • zmielony czarny pieprz
  • 1 jajko
  • 60 g sera feta
  • 1 jajko
  • 60 g parmezanu

Na sos:

  • 1 ogórek
  • czosnek
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • koperek

Przygotowanie:

Odetnij koniec cukinii i zetrzyj na grubo. Posolić do miski z startą cukinią, wymieszać widelcem. Pozostaw na 10-15 minut.

Do rondla dodaj jajka, wodę i ocet. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8-10 minut. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na naoliwionej patelni na złoty kolor.

Na patelnię wrzuć marchewki i paprykę pokrojoną w drobną kostkę, wymieszaj. Gotuj przez 5-7 minut. Następnie dodaj sól, czarny pieprz i dobrze wymieszaj.

Z startej cukinii wyciskamy nadmiar płynu i wkładamy do miski. Dodaj jajko, sól, czarny pieprz i dobrze wymieszaj.

Nasmaruj formę do muffinek oliwą z oliwek. Umieść mieszankę z cukinii tak, aby pośrodku było lekkie zagłębienie. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C.

W czystej misce dodaj smażone warzywa, pokrojony w kostkę ser feta, posiekane gotowane białka jaj, surowe jajko. Łączymy wszystko razem. Masę rozsmarować na cieście z cukinii i posypać startym parmezanem.

Włóż babeczki do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C. Przygotuj sos: do małej miski dodaj starty ogórek, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, olej, jogurt, koperek i wszystko dokładnie wymieszaj.

Pieczone babeczki warzywne podawaj z sosem. Smacznego!