Sprawdzony przepis na naleśniki kefirowe nadziewane serem, gotowe na patelni w 15 minut

Te nadziewane naleśniki kefirowe to wspaniały obiad. Nic nie mogłoby być prostsze. Naleśniki są gotowe w mgnieniu oka, a Ty i Twoja rodzina będziecie się nimi fantastycznie cieszyć.

Nie musisz tracić czasu na naleśniki. Bez skomplikowanego mieszania, pieczenia, składania. Nic. Wszystko, co musisz zrobić, to wymieszać, upiec i gotowe. My lubimy najbardziej z tartym serem ale oczywiście można zmienić nadzienie. Wypróbuj na przykład słodką wersję. Każdy będzie nimi zachwycony. Są naprawdę pyszne.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki zwykłej
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400 g startego sera edamskiego
  • 50 g masła

Przygotowanie:

  1. Kefir, roztopione masło, jajka, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. W misce wymieszaj dwie szklanki mąki z sodą i wymieszaj z kefirem.
  2. Mieszamy ciasto i dopiero teraz dodajemy ostatnią szklankę mąki. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
  3. Wymieszaj starty ser z jajkiem. Ciasto podzielić na 9 części na posypanej mąką stolnicy.
  4. Rozwałkuj poszczególne koła na placuszki. Wypełnij środek serem.
  5. Zawijamy i dociskamy wierzch palcami, aby nadzienie nie wypadło. Ponownie wyłóż go na deskę i delikatnie rozwałkuj razem z serem na podpłomyku.
  6. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Widzisz te niesamowite naleśniki? Palce lizać – Smacznego!