Naleśniki węgierskie są lekkie i puszyste. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego

Naleśniki można przyrządzać na wiele sposobów. Naleśniki świetnie nadają się na lunch, ale są też dobrym wyborem na śniadanie lub kolację.

Można je jeść na słodko z dżemem lub owocami albo na słono z kurczakiem lub szpinakiem. Potrzebujesz tylko podstawowego przepisu na naleśniki. Resztę niech wymyśli Twoja wyobraźnia. Naleśniki węgierskie różnią się od klasycznej wersji. Robi się je z dodatkiem drożdży, dzięki czemu są miękkie i puszyste. Są rozkoszą dla smakoszy.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • Cukier do smaku (można pominąć).
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Wymieszaj drożdże z połową ciepłego mleka, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw na bok, a następnie przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli, aby uzyskać sztywną pianę.

W osobnej misce wymieszaj żółtka z mlekiem. Następnie w dwóch partiach dodaj mleko i mąkę. Za każdym razem dobrze wymieszaj. Następnie za pomocą szpatułki delikatnie wmieszaj pianę z białek. Odstaw ciasto na 15 minut.

Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż ciasto przez ok. 2 minuty z każdej strony. Naleśniki powinny być lekko złote, gdy będą gotowe.