Składniki:
Ważna uwaga: Używaj tylko suszonych liści herbaty. Świeże mogą być toksyczne.
Doprowadź wodę do wrzenia w rondlu, następnie dodaj liście laurowe. Gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj zmielony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłączyć ogień i przykryć garnek pokrywką. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Przecedzić herbatę przez sitko i dodać odrobinę miodu. Zaleca się picie dwóch szklanek tej herbaty dziennie. Pierwszą należy wypić na czczo, a drugą przed snem. Kuracja powinna trwać około dwóch tygodni, z tygodniową przerwą między kolejnymi.
Liść laurowy nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży. Liść laurowy może powodować bóle głowy, nudności, wymioty, skurcze, biegunkę oraz inne objawy takie jak senność czy skurcze brzucha. W przypadku regularnego przyjmowania leków należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ czosnek może mieć negatywny wpływ na niektóre leki.