Domowe ogórki na parapecie – o niebo lepsze od tych ze sklepów.

Przygotowujemy duże wiadro (pojemność powinna wynosić mniej więcej 20l) oraz mniejsze (którego objętość powinna wynosić ok. 5l). W małym wiadrze wycinamy dno – jego wysokość powinna sięgać nie wyżej niż do połowy dużego wiadra, a najlepiej, by była jeszcze trochę niższa od tego miejsca.

Na ścianach mniejszego wiadra wywiercamy 3 lub 4 otwory w przypadkowych miejscach i umieszczamy wiadro w tym większym. W plastikowej osłonie jakiegoś wiadra o pojemności 10l wykonujemy ok. 14 otworków wiertłem z numerem 8 lub 10. Plastikowa pokrywa powinna stabilnie spoczywać na wiadrze 5l.

Teraz musimy wykonać otwór w 20l wiadrze lekko poniżej poziomu plastikowej pokrywy, która przykrywa mniejsze wiadro, a średnica otworu powinna być podobna do szyjki butelki z plastiku.

Musimy też znaleźć jakąś starą szmatkę, którą potniemy w paski i zamontujemy je w otworach w pokrywie. Dobrze do tego zadania spisze się także sznurek.

Montujemy pokrywkę, kładziemy po bokach resztę koszulki lub materiał z agrofibry.