Oczyść jelito grube, obniż poziom cholesterolu i zacznij chudnąć: Najzdrowsze śniadanie – szybkie płatki owsiane bez gotowania.
Wszystko czego potrzebujesz to zmiana diety, aby stracić dodatkowe kilogramy, poprawić trawienie, poziom cholesterolu, czy cukru we krwi i poprawić ogólny stan zdrowia. Po prostu dodaj płatki owsiane do swojego menu i jedz je jako zdrowe śniadanie!
Pozytywne właściwości płatków owsianych:
- pomoc przy zaparciach,
- wspomagają wzroku (zawierają luteinę),
- są bogate w składniki odżywcze,
- pobudza przemianę materii,
- zawierają witaminy z grupy B , żelazo, wapń i fosfor,
- optymalizuj pracę jelita cienkiego,
- nasycenie i energia uwalniają się stopniowo, co pomoże zdrowo schudnąć,
- zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, wzmacniają serce i naczynia krwionośne,
- obniżają poziom cholesterolu,
- stabilizują poziomu cukru we krwi,
- są bardzo pomocne w trakcie przyjmowaniu antybiotyków, szczególnie dzięki witaminom z grupy B,
- profilaktyka raka przewodu pokarmowego.
Szybkie i super zdrowe śniadanie – płatki owsiane!
Nie bez powodu mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Czy wiesz, że jego skład może mieć wpływ na cały nasz dzień? Zdrowe i pełnowartościowe śniadanie nie tylko naładuje Cię zdrową energią, ale także dostarczy organizmowi potrzebną ilość witamin i składników odżywczych.
Dodatkowo są źródłem białka, które pomoże Ci zdrowo schudnąć! Przedstawiam Ci 6 świetnych przepisów na zdrowe śniadanie, które możesz przygotować przy minimalnym wysiłku. Wystarczy, że umieścić wszystkie składniki w zamykanym pojemniku, dobrze wstrząśniesz i wspaniałe śniadanie gotowe! Wypróbuj te pyszne przepisy, dzięki którym z uśmiechem zaczniesz każdy dzień!
Podstawowy przepis na płatki owsiane
Potrzebujesz:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki mleka
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka miodu
- ulubione owoce
- zamykany pojemnik
Procedura (taka sama dla wszystkich przepisów): Wszystkie składniki z wyjątkiem owoców włóż do pojemnika, zamknij i dobrze wstrząśnij. Następnie dodaj owoce i wymieszaj łyżką. Owsiankę możesz spożyć od razu lub włożyć do lodówki i zostawić na później. Możesz przechowywać ją w lodówce przez 4 dni.
1. Płatki owsiane bananowo-kakaowe
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżka kakao
- ½ banana
- 1 łyżeczka miodu
2. Płatki owsiane jabłkowo-cynamonowe
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki mleka
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka nasion chia
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki niesłodzonego puree jabłkowego
3. Płatki czekoladowo-wiśniowe
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki mleka
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka nasion chia
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka drobno posiekanej czekolady
- ¼ szklanki wiśni bez pestek
4. Płatki owsiane bananowo-orzechowe
- 4 łyżki płatków owsianych
- 5 łyżek mleka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka miodu
- ½ banana
5. Płatki owsiane malinowo-waniliowe
- 4 łyżki płatków owsianych
- 5 łyżek mleka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka nasion chia
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka dżemu malinowego
- 4 łyżki posiekanych malin
6. Płatki owsiane morelowo-imbirowe
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki mleka
- 5 ½ łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka miodu
- drobno posiekane suszone morele
- odrobina imbiru