Niektórzy mogą być zdziwieni faktem, że na liście znalazła się świeża bazylia. W marketach znajduje się ona bowiem w chłodniach. Jednak w rzeczywistości jest wrażliwa na niskie temperatury, a lodówka jest miejscem, gdzie może szybko zwiędnąć i stracić swoje cenne właściwości zdrowotne.
Dodatkowo roślina może pochłonąć zapachy pozostałych artykułów. Ważne jest zatem, aby bazylię traktować jak typowy, domowy kwiat. Należy ją przechowywać w naczyniu z wodą lub wazonie.
Ciekawym i niezwykle praktycznym rozwiązaniem jest kupno bazylii w doniczce i postawienie jej na kuchennym blacie lub parapecie. Liście tej przyprawy mogą być także mrożone i wykorzystywane do wielu aromatycznych dań.
Cebula to warzywo, które w odpowiednich warunkach może być przechowywane bardzo długo. Najlepszym miejscem dla niej jest, podobnie jak dla ziemniaków suche, chłodne miejsce o małym dostępie do światła słonecznego.
W ten sposób cebula nie zgnije i nie zacznie przedwcześnie kiełkować. Powinna być przechowywana w spiżarniach lub dolnych, zamykanych szafkach naszej kuchni.