Jajka są składnikiem wielu potraw. Często zadajemy sobie pytanie, gdzie powinny być przechowywane. Najdłużej zachowają swoją świeżość w lodówce, jednak nie na jej drzwiach.
Ma to związek z częstymi i nagłymi zmianami temperatur podczas otwierania urządzenia. Może to prowadzić do szybszego starzenia się jaj. Powinniśmy zatem trzymać je w tylnych partiach lodówki, gdzie temperatura jest stała i nie ulega gwałtownym zmianom.
Czosnek to szczególnie pożądana i aromatyczna przyprawa stosowana w wielu potrawach. Nie ma znaczenia, czy uprawiamy to warzywo w ogrodzie, czy kupujemy w sklepie lub na osiedlowym targu.
Bez niego żadne danie nie miałoby charakterystycznego smaku i aromatu. Czosnek zachowa swoją świeżość i właściwości odżywcze, jeśli będziemy przechowywać go specjalnym słoiczku. Dzięki temu nie zgnije, nie wyschnie i nie rozpocznie niekorzystnego procesu kiełkowania, który pozbawi go wartości odżywczych i organoleptycznych.