Ugotuj ziemniaki w mundurkach, aż będą miękkie. Następnie obierz je i ostudź. Zmiksuj ziemniaki lub zetrzyj je na tarce, aby uzyskać gładką masę. W międzyczasie pokrój wędzonego kurczaka na małe kawałki. Zetrzyj twardy ser na grubej tarce. Posiekaj drobno dymkę, świeży koperek i wyciśnij czosnek.
W dużej misce połącz ziemniaki, wędzonego kurczaka, ser, dymkę, koperek, czosnek, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby połączyły się smaki. Z przygotowanej masy ziemniaczanej uformuj małe bochenki lub bułki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj powierzchnię każdej bułki odrobiną oleju słonecznikowego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 185°C przez około 15 minut, aż będą złociste i chrupiące. Pieczone placki ziemniaczane podawaj na ciepło, ale są równie smaczne na zimno.