Maść domowej roboty – Receptura naszych dziadków, która skutecznością przewyższa drogie leki.
Smalec jest w polskiej tradycji już od dawna. Funkcjonuje w naszej kulturze jako tłuszcz do smażenia i jest spożywany w stałej postaci. Ten tłuszcz zwierzęcy ma wysoką temperaturę dymienia i w tej kwestii przewyższa oleje roślinne.
W zależności od regionu podawany jest z dodatkami lub bez jako przekąska, lub przystawka na kromce pieczywa. Tłuszcze odzwierzęce zyskały złą sławę jako szkodliwe i tuczące przy znacznej konsumpcji. Smalec jest jednak wszechstronny i oprócz roli jaką pełni w kuchni ma też zastosowania zdrowotne. Przedstawimy pozytywną i korzystną stronę tego tłuszczu, który może być wspaniałym kosmetykiem dla naszej skóry.
Smalec jako kosmetyk
W smalcu zajdziemy nasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo dobrze działają na skórę. Sprawnie wnikają w głębokie warstwy naskórka i odżywiają skórę. Ma to kluczowe znaczenie dla skóry wrażliwej, suchej i pozbawionej elastyczności.
Nasycone kwasy tłuszczowe tworzą ochronę przed utratą wody, przywracając odpowiednie nawilżenie i delikatność skóry. Osoby cierpiące na choroby skóry np. atopowe zapalenie skóry czy egzemę mogą skorzystać ze zdrowotnych właściwości smalcu. Doskonale nadaje się do łagodzenia urazów skórnych. Przyśpiesza gojenie się ran i powierzchniowych zadrapań skóry. Niweluje zmarszczki i typowe objawy starzejącej się skóry.
Domowa maść na stawy
Smalec ma też zastosowanie przy problemach i bólach stawowych. Bez problemu możemy przygotować domową maść, która pomoże przy bólach mięśni i stawów. Złagodzi objawy m.in. artretyzmu czy reumatyzmu. Maść jest prosta w wykonaniu i tania.
Potrzebne nam składniki to smalec i garść dowolnych ziół o działaniu najlepiej dla nas pożądanym (np. liść laurowy, kwiat nagietka lub rumianku sprawdzą się także łuski cebuli). Roztapiamy ok. pół kilograma smalcu. Tłuszcz musi być gorący.
Zioła należy zalać tak przygotowanym smalcem i odstawić pod przykryciem na dobę. Po upływie tego czasu podgrzewamy smalec jeszcze kilka razy. Zioła muszą uwolnić wszystkie pożądane składniki do tłuszczu. Gdy otrzymamy zadowalający efekt, pozostawiamy tłuszcz do ostygnięcia.
Mieszankę przecedzamy przez drobne sitko bądź gazę i przekładamy do szczelnego pojemnika. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Gotową maść możemy stosować na skórę w miejscach bólu.
Wspomaganie leczenia górnych dróg oddechowych
Smalcu można użyć także do leczenia infekcji dróg oddechowych. W dawnych czasach ludzie stosowali go, by wspomóc proces zdrowienia. Przy zapaleniu oskrzeli obok okładów z liści kapusty chory był smarowany smalcem. Aby wzmocnić dobroczynny efekt tłuszczu, mieszano go z wysokoprocentowym alkoholem.
Gotowa mieszanka rozgrzewała i wspomagała organizm. Używano jej także przy atakach kaszlu i astmy. Jak widać, smalec znalazł swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. Można go używać jako kosmetyk i środek wspomagający nasz powrót do zdrowia.