Lekarz ci o tym nie powie. Wystarczy, że zastosujesz naszą kurację raz w miesiącu, a skutecznie oczyścisz wątrobę! Poznaj nasz wyjątkowy przepis na cudowny napar z rodzynek.
Rodzynki to idealna przekąska, po którą sięgamy, aby zaspokoić uczucie nagłego głodu. Te niewielkie bakalie, które skutecznie hamują chęć zjedzenia słodyczy, mają w sobie mnóstwo wspaniałych składników odżywczych jak np. wapń, cynk i żelazo.
Są również dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Ponadto spożywane na czczo, tuż przed zjedzeniem śniadania wpływają na stabilizowanie się poziomu cholesterolu we krwi. Rodzynki możemy także spożywać w formie wywaru, który niesie za sobą dobroczynne korzyści dla naszego układu pokarmowego.
Między innymi pozytywnie wpływa na trawienie pokarmów, gdyż dzięki niemu zwiększa się wydzielanie soku żołądkowego. Ponadto taki ekstrakt ma właściwości łagodzące tzw. uczucie ciężkości, przeciwdziała też bólom brzucha. Co więcej, oczyszcza krew oraz wspiera pracę wątroby i układu sercowo-naczyniowego.
Takie ogólne dobroczynne oddziaływanie na organizm sprawia, że nabywamy naturalną odporność, a to chroni nas przed poważnymi schorzeniami i chorobami.
Stosowanie kuracji naparem z rodzynek nie odbija się bez echa na urodzie. Bowiem „skutkiem ubocznym” jest poprawa stanu naszej cery, a to za sprawą pozbywania się nadmiaru toksyn z organizmu. Dodatkowo pozbywamy się obrzęków pod oczami, czyli tak zwanych worków.
Pamiętaj, aby wybierać ciemniejsze owoce i nie za miękkie. Do przygotowania wywaru sięgnij po sprawdzony produkt dobrej jakości od godnego zaufania dostawcy np. rodzynki z upraw ekologicznych. Wówczas możesz być pewien, że twoje owoce nie zawierają w sobie szkodliwych środków ochrony roślin.
Unikaj rodzynek miękkich, o jasnej barwie i zleżałych. Takie owoce na pewno nie wyjdą ci na zdrowie. Wykonanie mikstury jest banalnie proste i zapewne każdy sprawnie sobie z tym poradzi.
Czego będziesz potrzebować:
- około 400 ml wody
- 150 g rodzynek (1 opakowanie)
Rodzynki wypłucz pod strumieniem zimnej wody. Wodę wlewamy do rondelka bądź głębszej patelni i podgrzewamy ją do momentu, aż się zagotuje. Do wrzątku dodajemy nasze opłukane suszone owoce i gotujemy miksturę przez 20 minut. Gotuj wywar na małej mocy palnika.
Zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na noc. Rano odcedź wywar od rodzynek. Możesz zrobić to za pomocą drobnego sitka bądź jałowej gazy. To ważne, gdyż sam napar ma mniej cukru niż rodzynki.
Jak stosować napar?
Kurację należy powtarzać raz w miesiącu. Wywar pijemy przez 4 dni z samego rana, pół godziny przed posiłkiem. Po upływie tego okresu na pewno poczujesz się znacznie lepiej i doznasz przepływu sił witalnych! Nie zwlekaj i zadbaj o swoje zdrowie i kondycję wątroby.