Dzięki temu prostemu i szybkiemu przepisowi przygotujemy wyśmienite rogaliki waniliowe.
Do posypania:
W większej misce przygotować mąkę, masło, cukier puder, smalec, starte orzechy włoskie, jajka, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny i wszystko razem wymieszać. Ciasto, które stworzyliśmy, pakujemy w worek mikrotermiczny i przechowujemy w lodówce przez 2 godziny.
Po schłodzeniu kroimy około jednej trzeciej ciasta, a następnie kroimy na jeszcze mniejsze części. Z każdej wyciętej części na posypanej mąką desce toczymy dłuższy wałek, który kroimy na małe części, z których uformujemy rogale.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. W misce wymieszać wanilię i cukier puder i dokładnie obtoczyć w mieszance upieczone rogale.