Świąteczny klasyk, który sprawi, że atmosfera będzie idealna: Doskonałe rogaliki waniliowe.

Przygotuj w domu niesamowity świąteczny słodki klasyk, którego nie może zabraknąć na stole. Rogaliki waniliowe, które nasze mamy przygotowywały w każde święta w domu. Zanurz się w smaku świątecznej atmosfery.

Dzięki temu prostemu i szybkiemu przepisowi przygotujemy wyśmienite rogaliki waniliowe.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 250 g smalcu
  • 250 g orzechów włoskich
  • starta skórka z dwóch cytryn (niepoddana obróbce chemicznej)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko

Do posypania:

  • cukier puder
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

W większej misce przygotować mąkę, masło, cukier puder, smalec, starte orzechy włoskie, jajka, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny i wszystko razem wymieszać. Ciasto, które stworzyliśmy, pakujemy w worek mikrotermiczny i przechowujemy w lodówce przez 2 godziny.

Po schłodzeniu kroimy około jednej trzeciej ciasta, a następnie kroimy na jeszcze mniejsze części. Z każdej wyciętej części na posypanej mąką desce toczymy dłuższy wałek, który kroimy na małe części, z których uformujemy rogale.

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. W misce wymieszać wanilię i cukier puder i dokładnie obtoczyć w mieszance upieczone rogale.

Możemy podać wyśmienite wypieki waniliowe. Smacznego!