Pyszne roladki z piersi z kurczaka – nie jadłam lepszych. Zaskoczę Cie tym przepisem. Nikt nie robi lepszych

Jeśli potrzebujesz ugotować coś na szybko, ale jednocześnie nie chcesz, żeby był to taki zwykły schabowy, świetną opcją dla Ciebie będą roladki z kurczaka. 

Nie znam nikogo komu to danie nie przypadłoby do gustu. Nawet najwięksi smakosze, którzy zawsze lubią nieco powybrzydzać nie zgłaszają żadnych zastrzeżeń do tego dania. Po prostu nie ma się tutaj do czego przyczepić.

A jako, że głównym składnikiem jest tutaj mięso z kurczaka, to danie samo w sobie jest także wyjątkowo „fit” Nie jest ani tłuste ani nie zawiera ogromnej ilości kalorii.

Niezbędne składniki

  • 1 cała pierś lub 2 połówki filetów z kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • około 50-70 gram sera (najlepiej twardego)
  • marchewka
  • pęczek pietruszki
  • 2 do 3 łyżek majonezu
  • olej roślinny
  • odrobina soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka pokrój najpierw na kotlety, lekko je roztłucz. Dodaj odrobinę soli i pieprzu (nie za dużo, gdyż będziemy ich jeszcze używać). Umyta i obraną marchewkę zetrzyj na tarce

Na tarce zetrzyj również ser. Posiekaj natkę pietruszki. Czosnek przeciśnij przez odpowiednią praskę, lud drobno posiekaj i zgnieć go. Zmieszaj startą marchew, ser, czosnek i pietruszkę z dodatkiem majonezu. Będzie to nasz farsz.

Dodaj do farszu odrobinę soli i dobrze go wymieszaj. Nałóż na każdy z kawałków mięsa niewielka ilość farszu, dokładnie tyle, żeby można je było zwinąć w rulon (w razie potrzeby użyj wykałaczek aby rolki nie rozpadły się)

Podsmaż roladki na oleju roślinnym na patelni, aż wstępnie uzyskają brązowo-złoty kolor. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego z niewielkim dodatkiem wody lub bulionu i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.

SMACZNEGO!

Roladki nadają się do jedzenia zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdzą się zarówno jako codzienna przekąska, ale również dzięki wyjątkowemu wyglądowi, także na uroczystościach rodzinnych i spotkaniach ze znajomymi.

Ostrzegam, że roladki mają jednak także swoje minusy. Trzeba być gotowym na natrętne pytania o podzielenie się przepisem na nie. 😉