Przypalony tłuszcz może wydawać się niemożliwy do usunięcia, ale istnieje prosty sposób, który sprawi, że ruszt będzie wyglądał jak nowy.

Czyszczenie rusztów piekarnika to jedno z tych zadań, które wielu z nas stara się odłożyć na później.

Przypalony tłuszcz i uporczywy brud mogą wydawać się niemal niemożliwe do usunięcia, ale istnieje prosty sposób, który sprawi, że ruszt będzie wyglądał jak nowy.

Potrzebne będą:

  • Stary, nieużywany ręcznik
  • Gąbka
  • Nieużywana szczoteczka do zębów
  • Płyn do mycia naczyń (lub proszek)
  • Soda oczyszczona

Instrukcja krok po kroku:

Rozłóż stary ręcznik na dnie wanny. Ręcznik posłuży jako ochrona przed ewentualnymi zarysowaniami powierzchni wanny. Połóż ruszt piekarnika na ręczniku w wannie. Napełnij wannę gorącą wodą, tak aby w pełni zanurzyć ruszt. Do gorącej wody dodaj płyn do mycia naczyń (lub proszek) oraz sodę oczyszczoną. Mieszanka ta pomoże rozpuścić tłuszcz i przypalony brud. Pozostaw ruszt w wannie na około godzinę.

W tym czasie chemikalia zaczną rozpuszczać uporczywe zabrudzenia. Po namoczeniu użyj gąbki, aby delikatnie przetrzeć kratki rusztu. W miejscach trudno dostępnych, takich jak rogi, skorzystaj ze szczoteczki do zębów. Dzięki wcześniejszemu namoczeniu większość brudu powinna łatwo zejść. Dokładnie spłucz ruszt czystą wodą, aby usunąć wszelkie pozostałości środka czyszczącego, a następnie osusz.

Efekt:

Po zaledwie kilku prostych krokach Twój ruszt piekarnika powinien wyglądać jak nowy, a Ty zaoszczędzisz sobie wielu godzin mozolnego szorowania. To proste i skuteczne rozwiązanie sprawia, że czyszczenie rusztów przestaje być uciążliwym obowiązkiem!