Odetnij łodygę od papryki. Usuń nasiona i pokrój na pół. Pokrój w plasterki i włóż do dużej miski.
Usuń końce z umytego ogórka. Pokrój w cienkie krążki i dodaj do miski.
Następnie dodaj pokrojoną cebulę do miski. Następnie dodaj pokrojone pomidory i ostrą paprykę (jeśli nie lubisz ostrych, nie dodawaj).
Do miski dodaj drobno pokrojony czosnek. Dodajemy również posiekaną pietruszkę. Pokryj warzywa olejem.
Dodaj sól do miski, dokładnie wymieszaj łyżką. Odstaw na 30 minut. Umieść sałatkę w czystych, wysterylizowanych słoikach.
Wyciśnij sałatkę w szklance łyżką , aby uwolnić sok. Pozostały w misce sok warzywny wlewamy do szklanek. Naciśnij ponownie łyżką.
Do każdej szklanki dodać cukier i ocet. Prawidłowo zamknij szklanki pokrywką. Umieść je w garnku wyłożonym ściereczką.
Napełnij szklanki wodą, postaw garnek na kuchence. Po wyciśnięciu obniżyć temperaturę i pasteryzować przez 35 minut. Po ugotowaniu zdejmij szklanki, przykryj kocem i pozwól im stopniowo ostygnąć.