Na początek korzeń warto dokładnie umyć octem jabłkowym. W kolejnym kroku korzeń selera należy zetrzeć na tarce, po czym wymieszać z miodem. Opcjonalnie – dla zwiększenia korzystnych właściwości – można dodać startą marchew lub jabłko, a także sok z cytryny. Zaleca się stosowanie 1 łyżeczki kilka razy na dobę.
Taką miksturę poleca się stosować w przypadku: osłabionej odporności, profilaktyki nowotworów (zwłaszcza jelit i układu pokarmowego), łagodząco w kaszlu i do oczyszczania oskrzeli, wzmocnienia działania antybiotyku, zaburzeń wzrostu wśród dzieci i młodzieży, regulacji poziomu cukru we krwi, przy cukrzycy, obniżenia poziomu trójglicerydów i cholesterolu, wzmocnienia kości, nadciśnienia, zaburzeń rytmu serca, zmęczenia i przewlekłego stresu, zaburzeń hormonalnych, otyłości i niekontrolowanego apetytu, obrzęków, reumatyzmy i bolesnych napadów dny moczanowej.