Połączenie aromatów jabłek, cynamonu i rodzynek tworzy niesamowicie ciepłą i świąteczną atmosferę w domu podczas pieczenia!
Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić pyszną szarlotkę na kwaśnej śmietanie, która nie pozostawi obojętnym nawet najbardziej wymagającego smakosza!
W pojemniku połącz jajka z cukrem i cukrem waniliowym, ubijaj, aż otrzymasz puszystą pianę.
Dodaj śmietanę i roztopione masło do jaj. Ubijaj mikserem przy dużej prędkości przez 5 minut.
Osobno połącz mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj suchą mieszaninę do drugiej miski. Zagnieć ciasto, powinno być dość gęste. Zalej rodzynki gorącą wodą, odstaw na 5-10 minut. Odcedź i osusz rodzynki papierowym ręcznikiem. Pokrój jabłka w plasterki.
Nasmaruj naczynie do pieczenia małym kawałkiem masła, dodaj do formy połowę ciasta. Wygładź powierzchnię drewnianą łyżką. Następnie ułóż plasterki jabłka w formie, posyp rodzynkami.
Wlej pozostałe ciasto na jabłka, wygładź łyżką.
Do pojemnika dodaj masło, cukier, mąkę i cynamon (opcjonalnie). Wszystko połącz tworząc kruszonkę. Posyp nią ciasto.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 45-50 minut. Kontroluj jego gotowości drewnianym patyczkiem.