Niesamowicie soczysta i pyszna szarlotka z jednej miski. Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil.

Fantastyczne, soczyste i pachnące ciasto, które świetnie smakuje do popołudniowej kawy lub mocnej herbaty. Jego przygotowanie jest szybkie, bo wystarczy wymieszać, upiec i gotowe!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 180 ml mleka
  • 80 g masła
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 g proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • Do posypania: Cukier puder

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę.

Dodać roztopione masło i mleko – wymieszać. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj tak długo aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

Obierz jabłka, usuń pestki. Kroimy na małe kawałki, które dodajemy do ciasta. Dobrze wymieszać.

Delikatnie posmaruj blachę i wylej na nie ciasto. Wygładź powierzchnię. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut.

Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, pozwól mu lekko ostygnąć. Na koniec posyp cukrem pudrem.

Pokrój i możesz częstować gości. Życzymy smacznego!