Zawsze piekę wiekszą porcję a znikają w mgnieniu oka: Świąteczne ciastka.

Świetny przepis na świąteczne ciasteczka maślane. Te ciasteczka są naprawdę miękkie i kruche. Jeśli nadal nie wiesz, jakie świąteczne ciastka będziesz piec w tym roku, zdecydowanie je polecam.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 400 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 opakowania proszku do pieczenia
  • 500 g masła
  • 1 cytryna

Nadzienie:

  • Dżem
  • Nutella

Dekoracja:

  • Polewa czekoladowa
  • Cukier puder

Przygotowanie:

Jajka wymieszać z cukrem. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Na koniec dodajemy masło, które kroimy na mniejsze kawałki. Dodaj startą skórkę z cytryny i stopniowo dodawaj sok z cytryny. Ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce przez co najmniej pół godziny.

Następnie rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie. Z ciasta wycinamy różne kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Czas pieczenia to około 10 minut, ale postępuj zgodnie z piekarnikiem. Wyciągamy wypieki z piekarnika i pozwalamy im ostygnąć na blasze do pieczenia.

Posmaruj każdy kawałek dżemem lub nutellą, przyklej drugi kawałek. Na koniec posyp je cukrem pudrem lub namocz w roztopionej czekoladzie. Życzymy smacznego! 🙂