Pierwszym krokiem będzie przygotowanie wszystkich potrzebnych składników. Przygotowujemy; cytrynę, miód oraz 5 sztuk liścia laurowego. Połowę cytryny wyciskamy ręcznie lub robimy to używając wyciskarki, a następnie przelewamy do szklanki.
Wodę prawdopodobnie mamy pod ręką, więc możemy przejść do odpowiednich czynności. Najpierw, myjemy dokładnie liście laurowe, pod bieżącą, letnią wodą. Następnie łamiemy, lub kroimy je na mniejsze kawałki (nie za małe, bo wtedy będzie problem z odcedzeniem). W garnku gotujemy podaną ilość wody.
W momencie zagotowania, wrzucamy liście do wody, a następnie gotujemy jeszcze przez minutę – dwie. Po tym czasie zdejmujemy garnek z kuchenki i czekamy, aż wywar się zaparzy. Będzie to trwało 20 minut. Po tym czasie, odcedzamy liście i zabieramy się za właściwe przygotowanie naszego syropu.
Do naczynia, w którym znajduje się esencja z liści laurowych, dodajemy pozostałe składniki; 1 łyżeczkę miodu i sok z 1/2 cytryny. Robimy to jednocześnie mieszając. Po dodaniu, czekamy jeszcze 5 minut. Po tym czasie, syrop jest już gotowy.