Liście laurowe to nie tylko niezbędny składnik każdego rosołu, ale też naturalny lek. Poznaj przepis na syrop.

Masz zapalenie oskrzeli i dokucza Ci kaszel? Ten przepis jest dla Ciebie!

Składniki:

  • 500 ml wody
  • Sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka miodu
  • 5 szt. liścia laurowego

Sposób przygotowania:

Pierwszym krokiem będzie przygotowanie wszystkich potrzebnych składników. Przygotowujemy; cytrynę, miód oraz 5 sztuk liścia laurowego. Połowę cytryny wyciskamy ręcznie lub robimy to używając wyciskarki, a następnie przelewamy do szklanki.

Wodę prawdopodobnie mamy pod ręką, więc możemy przejść do odpowiednich czynności. Najpierw, myjemy dokładnie liście laurowe, pod bieżącą, letnią wodą. Następnie łamiemy, lub kroimy je na mniejsze kawałki (nie za małe, bo wtedy będzie problem z odcedzeniem). W garnku gotujemy podaną ilość wody.

W momencie zagotowania, wrzucamy liście do wody, a następnie gotujemy jeszcze przez minutę – dwie. Po tym czasie zdejmujemy garnek z kuchenki i czekamy, aż wywar się zaparzy. Będzie to trwało 20 minut. Po tym czasie, odcedzamy liście i zabieramy się za właściwe przygotowanie naszego syropu.

Do naczynia, w którym znajduje się esencja z liści laurowych, dodajemy pozostałe składniki; 1 łyżeczkę miodu i sok z 1/2 cytryny. Robimy to jednocześnie mieszając. Po dodaniu, czekamy jeszcze 5 minut. Po tym czasie, syrop jest już gotowy.

  • Syrop należy pić w małych porcjach, w ciągu dnia. Jeżeli przesadzimy i wypijemy na raz, możemy mieć problemy żołądkowe!

Trochę o właściwościach liścia laurowego:

  • Doskonale działa na bakterie i wirusy
  • Ma działanie przeciwzapalne
  • Dobry na grypę