Tarta z kruchego ciasta i nadzienia szpinakowego z serem. Sprawdzony przepis.

Dzisiaj przygotujemy pyszne danie z kruchego ciasta i nadzienia szpinakowego z serem. To doskonały przepis na tartę, która z pewnością Wam się spodoba. Zaczynajmy!

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g masła (schłodzonego, pokrojonego w kostkę)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżka zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 300 g szpinaku
  • 1-2 cebule (drobno posiekane)
  • Olej roślinny (do podsmażenia)
  • 200 g sera (np. mozzarelli, startego)
  • Sól i czarny pieprz (do smaku)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
  • 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:

W misce połącz mąkę pszenną, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj schłodzone masło i rozcieraj składniki palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko, sok z cytryny (opcjonalnie) i zimną wodę. Szybko zagnieć ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego i podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj szpinak i smaż przez 3-4 minuty, aż zwiędnie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W misce wymieszaj jajka, śmietanę lub gęsty jogurt oraz sól.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy większej niż forma do zapiekania (średnica formy 22 cm). Wyłóż ciastem formę, dociskając do boków i dna. Na dnie formy ułóż podsmażony szpinak z cebulą, a następnie posyp startym serem. Na wierzch wylej masę jajeczną.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut, aż wierzch będzie złocisty, a nadzienie się zetnie. Podawaj quiche na ciepło lub na zimno, jako główne danie lub dodatek do sałatki. To doskonała propozycja na obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.

Smacznego!