Są doskonałe z serem i szynką. Nie robię już placków ziemniaczanych. Ten przepis warto zachować.

Jest to szybki i łatwy przepis na pyszne danie według przepisu mojej mamy. To pyszne, sycące danie można zrobić ze składników, które już się ma.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g szynki
  • 50 g sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól, pieprz i natka pietruszki
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Za pomocą grubej tarki zetrzyj ziemniaki na tarce. Odsącz wodę z sita.

Pokrój szynkę (opcjonalnie możesz dodać salami lub inną wędlinę), a następnie wymieszaj z ziemniakami. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszać.

Do masy ziemniaczano-szynkowej dodać jajka, rozbijając je. Wmieszaj ser, mąkę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko połączyć.

Na dużej patelni rozgrzej olej i uformuj placki za pomocą łyżki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!