Nie jest to sól czy cukier – Najgroźniejsza toksyna, którą jesz z pewnością na codzień.

Glutaminian sodu jest białą toksyną

Biała toksyna jest często kojarzona z cukrem. Istnieje jednak inna substancja, która może wyrządzić więcej szkód niż cukier, a którą większość ludzi spożywa codziennie. Glutaminian sodu (lub E621) jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności.

Można go znaleźć w wielu potrawach w restauracjach na całym świecie.

Ponieważ wyżej wymieniona substancja ma pozytywny wpływ na smak spożywanych przez nas potraw. Najlepiej jest unikać jej z naszej diety ze względu na jej negatywny wpływ na nasz organizm.

Glutaminian sodu (lub glutaminian monosodowy) to biały, krystaliczny proszek. Jest podobny do cukru lub soli.

Jest również dostępny w postaci płynnej. Może być dodawany do żywności, zwiększając nasz apetyt i powodując otyłość. Znajduje się w wielu produktach spożywczych, które lubimy, takich jak piwo, konserwy, kiełbasy i gotowe zupy.

Dorośli powinni ograniczyć dzienne spożycie do 1,5 g glutaminianu sodu, a dzieci do mniej niż pół łyżeczki.

Normy te są czasami przekraczane. Na całym świecie co roku zużywa się ponad 200 000 ton tej substancji. Jest to oszałamiająca ilość.

Przedawkowaniu mogą towarzyszyć:

  • zawroty głowy,
  • osłabienie,
  • mdłości,
  • ból w klatce piersiowej,
  • migreny,
  • zaburzenia równowagi hormonalnej i wzrokowej.

E612 zmienia receptory smaku na języku i sprawia, że jedzenie jest smaczniejsze niż w rzeczywistości. Łatwo jest uzależnić się od tej substancji w postaci słodyczy i gotowych posiłków. Ważne jest, aby przed spożyciem sprawdzić składniki.

Producenci żywności mogą sporo zarobić na jej stosowaniu. Obniża ona koszty produkcji i pozytywnie wpływa na sprzedaż oferowanych produktów. Dzięki temu osiągają większe zyski.