Osusz udka z kurczaka papierem kuchennym. Wymieszaj sól, paprykę, pieprz i kolendrę. Posyp mieszanką przypraw po obu stronach udek i dobrze wetrzyj. Rozgrzej olej roślinny na patelni i dodaj masło. Smaż udka na złoty kolor z obu stron, a następnie odłóż na talerz. Drobno posiekaj czosnek i cebulę.
Na tej samej patelni dodaj masło, czosnek i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pomidorki koktajlowe i pokrojoną paprykę, a następnie wymieszaj. Dodaj pokrojony szpinak i ponownie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj krem, sól, pieprz, paprykę, płatki chilli i kolendrę. Dodaj wodę i dobrze wymieszaj.
Włóż udka z powrotem na patelnię, polej je przygotowanym sosem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Ugotowane ziemniaki dokładnie utłucz. Dodaj masło, gorące mleko, jajko i sól. Wszystko dobrze wymieszaj, aż puree będzie miękkie i puszyste.