Młode liście najlepiej jest zbierać wiosną w okresie kwitnienia. Zbieranie jest bardzo proste – wystarczy zerwać je bezpośrednio z gałęzi. Następnie należy wysuszyć liście w przewiewnym, suchym pomieszczeniu. Liście powinno się rozłożyć cienką warstwą i co jakiś czas je odwracać.
Jeśli liście zachowały swój pierwotny kolor i mają nieco ostry smak oraz przyjemny aromat – to znak, że prawidłowo je wysuszyłeś. Zaleca się zamknąć je w szczelnym pojemniku oraz przechowywać w ciemnym pomieszczeniu.
Te składniki i związki pozytywnie wpływają na oczyszczanie i odwadnianie organizmu, co zaleca się przy chorobach związanych z nerkami i drogami moczowymi. Ponadto, liście sprawdzają się świetnie przy miażdżycy, osteoporozie i zapaleniu kości.
Jeśli zmagasz się ze schorzeniami stawów, pragniesz przejść na dietę redukcyjną, nie ignoruj właściwości brzozy. To drzewo stymuluje pracę wątroby i trzustki oraz przygotowuje organizm do rozpadu zapasów tłuszczu.