Zapewne większość osób pamięta jak szczególnie starsze babcie spłatały czosnek w warkocz, a następnie wieszały je w chłodnym i zacienionym miejscu, np. w piwnicy. W ten sposób można go przechowywać aż kilka miesięcy.
Nie wszyscy mają obecnie odpowiednie warunki na przechowywanie czosnku w ten sposób. Na szczęście istnieje na to kilka innych sposobów. Tuż po zebraniu lub kupieniu czosnku ma on małe korzenie odpowiadające za jego wykiełkowanie bądź nie. Wystarczy podpalić go od spodu zapałką lub zapalniczką.
Należy przygotować trzylitrowy słoik lub pojemnik o tej objętości. Warstwy soli trzeba naprzemiennie poukładać z czosnkiem, a na końcu dobrze zamknąć używane naczynie.
To zapewni długotrwałą świeżość dla warzywa. Ewentualnie można użyć trociny, zboża, popiół albo mąkę zamiast soli. Ważne jest, żeby górna warstwa produktu była nie mniejsza niż 2 cm.