Ciasto zemsta teściowej – To ciasto jest pyszne i wszyscy je uwielbiają.

Ciasto zemsta teściowej – pysznie słodki przepis, który pokochasz!

Jest ciekawy i wart wypróbowania, nawet jeśli tylko dla samej nazwy. Zemsta mojej teściowej była bardzo słodka z wiśniowym orzeźwieniem. To ciasto to delikatne połączenie kruchego ciasta i wiśniowej mieszanki orzeźwiającej. Ciasto zwieńczone jest słodkim musem śmietankowym i warstwą migdałową.

Składniki na ciasto

  • 200 g margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5 żółtek;
  • 1 filiżanka cukru pudru;
  • cukier waniliowy;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na około pół godziny. Obie połówki włóż do dwóch tortownic o wymiarach 25×36 cm. Piec jedną z form przez 30 minut w piekarniku. Wystudzić. Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj bezę migdałową.

Do przygotowania ciasta bezowego potrzebujemy następujących składników:

  • Druga połowa ciasta
  • filiżanka cukru pudru
  • 5 białek jaj
  • 150 g płatków migdałowych

Białka należy ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej kruchym ciastem. Po wyrównaniu posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 170°C przez 35-40 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Teraz przygotuj warstwę wiśniową.

Składniki potrzebne na warstwę wiśniową: