Ciasto zemsta teściowej – To ciasto jest pyszne i wszyscy je uwielbiają.

  • 2 szklanki gorącej wody
  • 2 galaretki wiśniowe;
  • szklankę soku wiśniowego można zastąpić 5 łyżkami syropu wiśniowego w ciepłej wodzie.
  • 400 g wiśni z pestkami
  • 2 łyżki żelatyny.

Galaretki, żelatynę i gorącą wodę należy połączyć. Pozostawić do ostygnięcia w soku wiśniowym i ciepłej wodzie. Pozostałą płynną masę galaretkową wymieszać z przygotowanymi wcześniej drylowanymi wiśniami. Masa zastyga bardzo szybko, więc należy zachować ostrożność. Gdy masa zastygnie, rozprowadzić ją na kruchym cieście.

Warstwę kremu należy dodać na końcu.

Potrzebujemy:

  • Pół szklanki cukru pudru
  • 500 ml śmietanki
  • 4 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody

Śmietanę i cukier puder miksujemy na sztywno. Wymieszaj żelatynę z kremem. Kontynuuj ubijanie, aż masa stanie się sztywna. Dodaj warstwę żelatyny do masy i gotowe.

Smacznego!

Czytaj dalej